Baba ganoush met black seed paste

Baba ganoush met black seed paste

Baba ganoush is een traditionele salade van boven houtskool geroosterde aubergines.

Ik heb geen houtskool thuis, maar wel een fornuis. Je kunt aubergines de aubergines ook gemakkelijk roosteren in de vlammen van je gasfornuis, dat geeft dezelfde heerlijke rokerige smaak als die van houtskool. Aan de baba ganoush heb ik wat Palestijnse black seed paste toegevoegd. Dat kun je kopen bij de buurtsuper Lale Kasabi op de Javastraat - http://javakwartier.nl/boodschappen/lale-kasabi/. Als je dit nou niet in huis hebt. Dan kun je wat zwarte sesamzaadjes aan je baba ganoush toevoegen. 

Wil je weten hoe je het beste de aubergine kunt roosteren? Bekijk dan dit filmpje om er een beeld bij te krijgen: https://www.youtube.com/watch?v=9kErq0CsXEs. 

 

Ingrediënten

Voor een kom baba ganoush. Kook- en bereidingstijd: 30 minuten.

  • 2 aubergines
  • 1 teentje knoflook
  • ½ citroen, uitgeperst
  • 1 eetlepel black seed paste
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Optioneel: verse munt of koriander

 

Bereiding

Prik met een mes of vork gaatjes in de aubergines aan alle kanten zodat het stoom er uit kan wanneer je de aubergines roostert. 

 

Zet je gasfornuis op hoog vuur en leg de aubergines gewoon in de gasvlam. Keer ze af en toe om zodat alle zijden van de aubergine goed in het vuur komen te liggen. Je gaat zien dat de aubergines zwart blakeren, dat is niet erg want je eet de schil toch niet en dit geeft juist de heerlijke rokerige smaak aan je baba ganoush. 

 

Na 10 tot 15 minuten zul je merken dat de aubergines zacht en slap zijn geworden. Dit is het moment waarop je de aubergines uit het vuur haalt. 

 

Snijd ze over de lengte open en laat ze even afkoelen. Je kunt nu met een lepel al het vruchtvlees van de aubergines uit de schil halen. Laat het vruchtvlees in een zeef uitlekken wanneer er nog veel vocht in de aubergines zit.

 

Kieper nu de aubergine samen met de citroensap, de tahin en black seed paste in de keukenmachine en maal alles fijn. 

Voeg wat yoghurt toe om de baba ganoush extra romig te maken. En tot slot olijfolie, peper en zout naar smaak. Optioneel kun je de baba ganoush met wat verse munt en/of koriander garneren wanneer je dit in huis hebt.