Gekarameliseerde venkelknollen met zachte geitenkaas, dille en citroenrasp

Gekarameliseerde venkelknollen met zachte geitenkaas, dille en citroenrasp

Recept gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Het is een erg lekker bijgerecht of basis voor een maaltijd salade. Ik vond het oorspronkelijke recept niet super makkelijk om te maken, maar wel de moeite waard. Mijn versie is iets gemakkelijker. Het enige waar je een beetje op moet letten is dat je de venkel niet verbrandt en anderzijds, dat je de venkel wel genoeg laat garen. Speel dus een beetje met de hoogte van het vuur en prik af en toe met een vork in de venkel om te voelen of ze garen. 

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen, kook- en bereidingstijd: 20 minuten

 

  • 4 venkelknollen
  • 2 klontjes roomboter
  • Klein schepje suiker
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Een bosje dille, grof gesneden
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • Citroenrasp van 1 citroen
  • Olijfolie van goede kwaliteit 

 

Bereiding

Maak de venkelknollen schoon en snij ze over de lengte in schijven van ongeveer 1.5 cm. 

Verhit een klontje roomboter in een grote koekenpan. Als de pan heet is kun je ongeveer de helft van de plakken venkel toevoegen. Bak de plakken venkel op hoog vuur ongeveer 2 minuten per kant. Haal ze vervolgens uit de pan en bewaar ze op een bord. Herhaal dit vervolgens met de andere helft van de venkelplakken, en leg deze ook op het bord.

Voeg nu de suiker, het venkelzaad, peper en zout toe aan de hete pan. Bak dit mengel een half minuutje door en leg vervolgens de plakken venkel terug in de pan. Dit gaat net een beetje onhandig omdat je meer venkel hebt dan naast elkaar in de pan past. Dat los je op door een beetje te stapelen met de plakken, maar als het echt te vol wordt in de pan, dan kun je alles ook in 2 delen doen. Het is de bedoeling dat de venkel nu gaat karamelliseren met de suiker. Keer de venkelplakken om en om zodat het aan beiden kanten karamelliseert. Dit duurt ongeveer 2 minuten per kant weer. Haal de venkelplakken uit de pan en leg ze op een schaal. 

Schep de venkel op de schaal, om met de dille, de citroenrasp en de knoflook. Nu kun je de schaal opmaken, met de venkelplakken en doe hier dan schepjes van de zachte geitenkaas over heen. Gebruik vervolgens nog een scheut goede olijfolie voor de smaak.