Hoe maak je de perfecte rijst?

Hoe maak je de perfecte rijst?

Bij Aziatische gerechten is rijst niet weg te denken van je bord. Je hebt natuurlijk talloze verschillende soorten rijst die weer bij verschillende gerechten passen. Mijn favorieten zijn de plakrijstsoorten, zoals de Japanse rijst of Pandan rijst, maar ook zilvervliesrijst kan erg lekker zijn en vele male gezonder dan witte rijst. 

Bij rijst is het erg belangrijk dat je het goed bereid, te droog, te plakkerig, papperig of hard is gewoon niet lekker, waardoor we in Nederland vaak liever noodles of andere pastasoorten kiezen boven rijst. Terwijl goed bereide rijst juist mega lekker is. Je kunt het makkelijker voor jezelf maken door een rijstkoker of een rijststomer aan te schaffen. Is niet erg duur en het maken van de perfecte rijst wordt vele malen makkelijker. 

 

Mocht je nou geen koker of stomer bezitten en wil je toch de perfecte rijst maken, lees dan mijn instructies voor hoe je het beste rijst kunt inkoken hieronder en blijf oefenen! 

 

  • Gebruik een pan waar een deksel op kan en die een dikke bodem heeft. 
  • Als je een sudderplaatje of vlamverdeler voor op een fornuis hebt, dan is dit erg handig.
  • Kies een rijstsoort die je lekker vindt. 
  • Doe de hoeveelheid rijst in de pan die je nodig hebt. Ik hanteer ongeveer 65 gram per persoon.
  • Doe nu koud water bij de rijst en zorg dat er net iets meer dan dubbel zoveel water dan rijst in de pan staat. Ik lees wel eens over de verhouding 1/3e, 2/3e, maar daar krijg je plakrijst van. Niet doen dus.
  • Breng het water en de rijst aan de kook. De pan mag nu nog op middelhoog vuur staan. Zodra het water echt kookt zet je de pan op het kleinste gaspitje op de laagste stand, met de deksel op de pan. Laat dit voor ongeveer 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Afhankelijk van de hoeveelheid rijst, kun je zien dat de rijst nu mooi is ingekookt. Zet dan het sudderplaatje op het laagste gaspitje en zet de pan met rijst daar op met de deksel op de pan. Afhankelijk van het gerecht dat je bij de rijst maakt kun je de rijst nu nog 15 tot 20 minuten laten staan op het sudderplaatje. De rijst zal er alleen maar lekkerder van worden.

Wat als het mis gaat? Vaak gebruiken mensen te veel water, of koken ze de rijst op te hoog vuur. Kijk daar dus mee uit. Wanneer je te weinig water hebt gebuikt kun je tussendoor nog makkelijk een paar eetlepels water bij de rijst doen je zult zien dat de rijst het water snel opneemt. Meer water kan altijd, minder niet helaas. Als je nou weinig tijd hebt, dan hoef je de rijst niet op het sudderplaatje te zetten. Dit duurt namelijk een beetje langer dan de rijst gewoon op het vuur te laten inkoken. De rijst wordt er wel lekkerder door.