Kai Lan, Chinese broccoli

Kai Lan, Chinese broccoli

Regelmatig ga ik naar de Chinees in het China town van Amsterdam. Om te dimsummen op een zaterdagmiddag, of om een Peking eend te delen met als voorafje gestoomde oesters. Naast morning glory, wat bijna niet te krijgen is in Nederland, is Kai Lan mijn absolute favoriet onder de Chinese groenten. Het is een Chinese broccoli soort met heel veel knoflook, gember en oestersaus en het is absoluut verrukkelijk! Dit gerecht is goed te combineren met rijst en je kunt er vlees of tofu bij serveren. Ik vind dit zo lekker dat ik het gewoon zo eet met een beetje wilde rijst. 

Ingrediënten

Voor 2 – 3 personen, kook- en bereidingstijd: 25 minuten

  • 250 gram Kai Lan, je zou ook Bimi kunnen gebruiken en misschien zelfs broccoli in kleine stukjes
  • 1 eetlepel kokosolie of zonnebloemolie om in te bakken
  • 5 tenen knoflook, grof gesneden
  • Ongeveer 3 cm aan gember, geschild en fijn gesneden
  • 60 ml groente bouillon
  • 1 eetlepel Chinese rijstazijn, je zou ook natuurazijn kunnen gebruiken
  • 1 klein theelepeltje suiker of honing
  • 3 eetlepels oestersaus
  • Een scheut sesamolie
  • Een handje sesamzaadjes

 

Bereiding

Was de Kai Lan en snijd het onderste stukje van de stam (0.5 cm), dit is vaak wat harder en droger dan de rest van de groente. 

Stoom de Kai Lan voor ongeveer 7 minuten in een stoompan. Als je geen stoompan hebt, dan kun je de groente ook heel kort (5 minuten) koken. Maar door te stomen blijven de bladeren van de groente steviger en daardoor lekkerder. 

Verwarm ondertussen in een koekenpan waar een deksel op kan de kokosolie tot deze heet is. Frituur dan kort de knoflook stukjes tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Haal dan de knoflook uit de pan en zet opzij voor later.

Frituur nu in hetzelfde vet de gember stukjes tot ze wat zachter worden en ze beginnen te geuren. 

Meng de azijn, de bouillon en de suiker met elkaar.

Doe nu de Kai Lan bij de gember in de pan en zorg dat de olie en de stukjes gember goed gemengd worden met de Kai Lan. Doe de stukjes knoflook bij de groente en schenk het bouillonmengsel over de groenten. Laat dit geheel ongeveer 5 minuten met de deksel op de pan sudderen. Prik met een vork in de Kai Lan om te checken of deze gaar is. het is het lekkerste als de groente echt een bite heeft, dus het is niet de bedoeling dat je te lang kookt.

Haal nu de groenten, de gember en de knoflook uit de pan met een schuimspaan zodat het vocht in de pan blijft. En leg de groenten alvast op een bord.

Doe nu de oestersaus en sesamolie in de pan met het overgebleven vocht en kook tot het meeste vocht verdampt is en er een stroperige saus overblijft. Giet de saus over de Kai Lan en strooi nog een handje sesamzaadjes over de groenten.