Ode aan de aubergine

Ode aan de aubergine

Een ode aan de aubergine

 

Een Arabisch spreekwoord luidt ‘een vrouw die niet weet hoe een aubergine op 101 verschillende manieren te bereiden, is nog niet klaar voor het huwelijk’.

 

Het is je vast niet ontgaan dat ik graag kook met aubergines. Of het nou een gegrilde  is in een Italiaanse Melanzane, gestoofd in een Thaise curry, in de oven gebakken met miso op z’n Japans of gepoft in een Midden-Oosterse Baba Ganoush verwerkt. De aubergine is voor mij nummer 1.

 

Leuke feitjes!

 • De aubergine komt oorspronkelijk uit Zuid-India, door de kroonvormige steel noemen ze de aubergine hier de Koning van de groenten.
 • De aubergine is een neef van de tabaksplant en bevat daarom meer nicotine dan elke andere groente. Geen zorgen. Je moet op zijn minst 10 aubergines in een keer eten om er effect van te zien.
 • Ze is lid van de nachtschade familie net zoals tomaten en aardappelen, hun bladeren zijn van nature giftig.
 • Nederlanders eten gemiddeld maar 1 aubergine per jaar. Dit tegenover de Italianen die makkelijk 10 kilo per persoon per jaar eten van deze topper. Ik eet er gerust 1 per week.
 • De aubergine bevat veel vezels, vitaminen en mineralen. Een aubergine bevat slechts 16 calorieën per 100 gram en is verder vet-, koolhydraat- en glutenvrij.
 • Bewaar hem buiten de ijskast. Dan blijft hij het lekkerst.
 • In veel oudere kookboeken staat genoemd dat je de aubergines voor het bereiden moet bestrooien met zout om zo van de bittere smaak af te komen. Dit is echter een achterhaald principe. Aubergines zijn al lang niet meer bitter. Het bestrooien met zout zorgt er wél voor dat de aubergine minder vocht of vet opneemt wanneer je hem gaat bereiden. Ideaal voor frituren of roerbakken dus.

Probeer ook eens te koken met aubergine. Hier zijn mijn favorieten terug te vinden. Van Aziatisch tot Midden-Oosters, van traditioneel tot origineel. Ze zijn allemaal verrukkelijk!

 

 1. Japanse aubergine met gekarameliseerde miso uit de oven
 2. Gestoofde aubergine in een Thaise groene curry
 3. Spicy Chinese aubergine Szechuan style 
 4. Zoet zure aubergine met munt en feta
 5. Gepofte aubergine op het fornuis in een Baba ganoush
 6. Italiaanse melanzane alla parmigiana
 7. Gegrilde aubergine salade met verse kruiden en yoghurt dressing
 8. Pompoen noodles met miso en gegrilde aubergine