Thaise stijl groene curry met tofu en groenten

Thaise stijl groene curry met tofu en groenten

Deze gezonde maaltijd is lekker, super makkelijk en te maken met alle groenten die je in de ijskast hebt liggen. Ik zou hem dus bijna willen omschrijven als ‘snelle restjes curry’ maar dat klinkt misschien net wat minder lekker. Als currypaste heb ik hier mijn zelf gemaakt currypaste voor gebruikt. https://www.dailyemma.com/currypaste-voor-groene-curry. Dat is natuurlijk het aller lekkerst, maar bij gebrek aan eigen gemaakte currypaste zou je ook currypaste uit een potje kunnen gebruiken. In principe kook ik zelf niet met ingrediënten uit pakjes. Maar de emmertjes currypaste van Mae Ploy (te kopen bij de toko) zijn bij mij uitzondering op de regel. 

Ingrediënten

Voor 4 personen, kook- en bereidingstijd 20 minuten

 • 200 gram zilvervliesrijst
 • 3 porties van de zelfgemaakte groene currypaste (zie recept in mijn comment hierboven)
 • 1 ui, grof gesneden
 • 2 teentjes knoflook, grof gesneden
 • Ongeveer 500 gram groenten naar keuze. Ik heb gestoomde bloemkool gebruikt, champignons en wat verse spinazie. Bij harde groenten zoals bloemkool of broccoli kun je ervoor kiezen om het voor te stomen
 • 400 gram tofu, in blokjes gesneden
 • 400 ml kokosmelk
 • 4 bosuitje in ringetjes gesneden
 • Een handje verse koriander in fijne stukken gesneden
 • Kokosolie om in te bakken
 • Eventueel vissaus, limoen en sambal voor extra smaak

 

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Ik laat mijn rijst altijd heel langzaam inkoken op een laag vuurtje. Dit duurt ongeveer 20 minuten met een beetje zout en een beetje olie in de pan.

Bak de blokjes tofu in een koekenpan met wat kokosolie. Als ze lichtbruin beginnen te kleuren dan zijn ze klaar. Het is het lekkerst als ze licht krokant zijn van buiten, maar nog zacht van binnen. Het duurt ongeveer 10 minuten om ze te bakken.

Bak ondertussen in een wokpan de ui, knoflook en de currypaste tot deze lekker begint te ruiken en de ui glazig begint te zien voor 3 tot 5 minuten. 

Voeg dan de groenten toe aan de pan en bak mee tot de groenten zijn opgewarmd en de smaken zich hebben vermengd. 

Giet tot slot de kokosmelk in de pan en laat de groenten in de kokosmelk koken voor ongeveer 15 minuten. Controleer of de groenten gaar zijn door erin te prikken met een vork.

Omdat de zelfgemaakte currypaste niet bij iedereen hetzelfde smaakt is het belangrijk je curry goed te proeven. Wanneer de curry te sterk is dan kun je wat water toevoegen of extra kokosmelk. Wanneer de curry te flauw smaakt, dan kun je wat vissaus, limoen, sambal, peper en zout toevoegen, of in het ergste geval gewoon een extra portie currypaste.

Als de curry op smaak is, dan voeg je de tofu toe en roer je door de curry. Maak het bord af met wat verse koriander en bosui. Serveer met de zilvervliesrijst.